Webbkurs i Design Thinking

Studera helt i egen takt under 3 månader.

Det här är webbkursen för dig som vill lära dig innovationsmetoden Design Thinking helt i egen takt. Du kanske behöver utveckla dina produkter eller tjänster, hitta nya affärsmöjligheter, förbättra ryktet hos dina kunder eller lösa komplexa samhällsproblem. Kanske har du redan hört talas om Design Thinking eller läst mycket om metoden, men aldrig fått möjligheten att praktisera den.

Det här är en kurs som varvar teori med praktiska övningar och uppdrag. Du möter den fiktive kursdeltagaren Stefan, en gymägare som har fått stora problem i sin affärsverksamhet. Genom att följa hans arbete och väg genom designprocessen blir det enklare för dig att förstå metoden och hur verktygen kan användas. Trots att det här är en webbkurs är den med andra ord både konkret och praktisk. Du lägger upp din kunskapsprocess som du själv vill, även om det finns ett förslag på hur du kan strukturera upp kursen.

Målsättningen är att du efter kursen kan applicera designverktygen (exempelvis observation, intervju, kundresa, personas, idéutveckling) i din verksamhet och därmed bli mer kundcenterad och innovativ i ditt tänkande/görande. Du lär dig ett ramverk för att kunna använda designprocessen och dessutom hur du fogar in verktyg i processen som är lämpliga för just ditt projekt.

Omfattning: Kursen är öppen för dig under 3 månader från inköpsdatum. Beräknad studietid är ca 20-30 timmar.

Pris: 2995 kr exkl. moms (3744 kr inkl. moms)

Upplägg: Under fyra lektioner kommer du att få arbeta praktiskt med hela Design Thinking-processen och ta fram en lösning på ett verklighetsnära problem.

Filmerna som ingår i varje lektion fungerar som mini-föreläsningar och genom läsavsnitten fördjupar du dina kunskaper. I slutet av varje lektion får du ett uppdrag som omsätter teorin till praktisk erfarenhet. Sista uppdraget är en slutrapport och när du har mejlat den till läraren får du ditt kursintyg.

Låter det spännande? Kavla upp ärmarna du också och följ med Stefan på en rolig och inspirerande innovationsresa!


"Jag vill tacka dig för en jättebra kurs, och med dig som ledare för denna. Det märks att du har arbetat länge med dessa frågor och har både i materialet på plattformen och i dina presentationer och svar varit väldigt, både tydlig och inspirerande. Jätteroligt att få tagit del av detta!"

- Carl Baxelius, enhetschef, Migrationsverket


”Tack för en mycket bra och smidig kurs. Jag kommer att ha stor användning av detta i mitt arbete framöver”

- Camilla Schough, Product Development Engineer, Eleiko Group AB


Kursöversikt"Tack så jättemycket för kursen med allt fantastiskt innehåll och en roliga uppgift. Har tyckt det varit otroligt kul och framför allt väldigt inspirerande!"

- Daniel Modig


"Grundkurs i Design Thinking var mycket tydlig och pedagogisk. Det var bra att innehållet var varvat med teori, praktiska exempel och frågor om man lärt sig innehåll (quiz)"

- Aila Kekkonen, Utbildare, konsult, facilitator och coach, Better Future


Din lärare


Helena Frisk
Helena Frisk

Jag heter Helena Frisk och är din lärare och coach under kursen. Jag har varit utbildningskonsult i Design Thinking sedan 2014 och har hjälpt både privata företag och offentliga organisationer att bli mer kundcentrerade och innovativa.

Jag har en bakgrund inom teatern, magisterexamen i litteratur och estetik plus studier i innovation, entreprenörskap och Design Thinking. Min metodik och pedagogik bygger på tanken om att hjärnan lär sig allra bäst då den har roligt. Därför är det viktigt att skapa en lärandemiljö som bygger på det visuella tänkandet, på inspiration och lusten att lära. Ofta förmedlar jag kunskap med hjälp av stories från populärkulturen och case från fältet. Detta konkretiserar designverktygen och gör det lättare att applicera dem. Ambitionen är att göra det abstrakta till konkret erfarenhet, väcka lusten och inspirationen att utforska och visa hur kreativiteten kan användas på ett mer strategiskt och medvetet sätt. Hoppas vi ses! :)


Vill du veta mer om Design Thinking?

På Creosas hemsida finns en kortfattad genomgång av metoden och här kan du läsa mer om de olika faserna i processen. Gå in här för att läsa mer.

Funderar du på hur Design Thinking kan användas? Här följer några exempel:

  • En tjänsteleverantör kan kartlägga den så kallade kundresan och förbättra kundens upplevelser av den aktuella tjänsten.
  • En vård- och omsorgsgivare kan med hjälp av Design Thinking skapa rutiner och lösningar med utgångspunkt i brukarens eller patienten verklighet. Även här fungerar kundresan utmärkt som verktyg för att upptäcka brister.
  • En entreprenör kan affärsutveckla med kundupplevelsen i centrum. Du går från att vara produkt- eller tjänsteorienterad till att bli kundorienterad.
  • En intraprenör kan ta fram nya produkter, utveckla befintliga eller stärka den egna innovationskulturen genom att leda workshops med Design Thinking.
  • En projektledare eller medarbetare kan, utifrån nya insikter när det gäller användarcentrerad innovation, hitta nya sätt att lösa interna problem inom exempelvis arbetsrutiner, logistik eller kommunikation.
  • En marknadsförare får verktyg för att lättare förstå kundens behov och upplevelser.


Återkommande frågor


När börjar och slutar kursen?
Kursen startar från inköpsdatum och därefter har du tillgång till den i tre månader.
Vad händer om jag inte hinner göra färdigt kursen på tre månader?
Du kan alltid ladda ner materialet (kursboken och uppdragsbeskrivningarna) och göra uppgifterna när du har tid. Vill du ha ett kursintyg måste du emellertid skicka in din slutrapport inom ramen för kursens tre månader.
Vad händer om jag är missnöjd med kursen?
Vi vill självklart skapa en sådan bra kunskapsupplevelse som möjligt, så om du inte är nöjd kontakta oss.
Jag vill gå kursen tillsammans med min kollega. Går det?
Javisst, det går utmärkt! Ni kan vara flera stycken som går kursen tillsammans och arbetar i ett team. Men det är bara den som har köpt kursen som sedan får kursintyget.
Får jag ett kursintyg efter att jag gått kursen?
Du får ett kursintyg när du skickat in din slutrapport som visar hur du arbetat med processen. Här redovisar du dina uppdrag och att du förstått delarna i processen.

Har du fler frågor och funderingar om kursen? Tveka inte att kontakta mig!

E-post: [email protected]

www.creosa.se